loader

Terheléses EKG

Mikor kell, hogyan csinálják és mire is jó az tulajdonképpen?

’A terheléses EKG vizsgálat célja meghatározni a mellkasi fájdalom okát, a szív terhelhetőségét, koszorúerek állapotát, szív vérellátását, ritmuszavarok hátterét. A vizsgálat a szív vérellátását ellenőrzi, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigén igény mellett is megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigén hiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál – fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar. A terheléses vizsgálat eredménye segít a megfelelő kezelés megválasztásában.

 

Terheléses EKG menete

A vizsgálat megkezdése előtt EKG elektródákat csatlakoztatnak a mellkasra, valamint egy vérnyomásmérő eszközt is a páciensre teszünk. A kivizsgálás történhet kerékpáron, illetve futópadon. A kivizsgálás előtt az orvos meghatározza a kornak és egészségi állapotnak megfelelő pulzus számot, amit a kerékpár ellenállásának növelésével vagy a futópad sebességének és meredekségének emelésével fokozatosan fog a páciens elérni. A műszer a vizsgálat során folyamatosan nézi a szívritmust, vérnyomást, pulzusszámot. A terheléses EKG vizsgálat végén a pácienst pihentetjük, amíg pulzusszáma nem normalizálódik. A futópadon futóknak sem kell félniük még akkor sem, ha sohasem futottak futópadon, mert a teszt végéig egy védő heveder tartja őket biztonságban, ezzel elkerülve az esetleges eséseket, megbotlásokat. 

 

Előkészület terheléses EKG vizsgálathoz

terheléses EKG előtt különösebb előkészület nem szükséges. Hozzon magával egy kényelmes ruhát és egy futó/tornacipőt, amiben végig csinálja a vizsgálatot. Átöltözési és tusolási lehetőséget minden páciensünknek biztosítunk. Érdemes a vizsgálat előtt már a túl nehéz ételeket kerülni, viszont enni mindenképpen szükséges.  Amennyiben gyógyszert szed, arról a kardiológust tájékoztassa, és a szakorvos eldönti, hogy a terheléses EKG előtt bevegye-e ezeket a gyógyszereket. 

 

Terheléses EKG esetleges veszélye

A terheléses EKG vizsgálatnak lehetnek veszélyei, amiről minden esetben tájékoztatja Önt kezelőorvosa. Számunkra az Ön biztonság az elsődleges, ezért rendelőnk mindennel felszerelt, hogy esetleges életmentést azonnal meg lehessen kezdeni. Esetenként a terhelés hatására előfordulhat kisebb rosszullét, ájulás.’

 

Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/terheleses-ekg

 

Nyitvatartás
Hétfő:08.00 - 12.00 & 15.00 - 18.00
Kedd:08.00 - 14.00 & 15.00 - 17.00
Szerda:08.00 - 12.00 & 15.00 - 18.00
Csütörtök:08.00 - 12.00
Péntek:08.00 - 13.00
Címünk
GödKlinika Kapcsolat
Lépjen kapcsolatba velünk

Bármilyen egészségügyi kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Üzenjen nekünk