Kardiológia

Vizsgálatok:

– Kardiológiai szakorvosi vizsgálat
– Nyugalmi EKG
– Szívultrahang
– Terheléses EKG
– 24 órás vérnyomásmonitor (ABPM)
– 24 órás Holter EKG
– Szűrővizsgálati csomagok (Standard, Komplex és Prémium csomag)

A kardiológiai kivizsgálás menete:

A kardiológiai vizsgálat általában beszélgetéssel kezdődik, mely során a páciens elmondja a panaszait, az orvos kikérdezi a rizikófaktorokról, életmódról. Átbeszélik az esetleges korábbi betegségeket, kórházi kezeléseket, jelenleg szedett gyógyszereket. Ezt követően az orvos megvizsgálja a pácienst (meghallgatja a szívét, tüdejét, nyaki ereket stb.) majd EKG vizsgálat, vérnyomásmérés következik. A szív állapotának felméréséhez elengedhetetlen a szívultrahang vizsgálat, mellyel pontosan megállapítható a szívüregek mérete és működése, a szív pumpafunkciója, a szívbillentyűk állapota, a szívfalak vastagsága, épsége, a szívizomzat rugalmasságának, merevségének mértéke. Ez a vizsgálat szinte mindig része a kardiológiai kivizsgálásnak, így érdemes az első kivizsgálás alkalmával erre is időpontot foglalnia (Kardiológiai kivizsgálás (vizsgálat+szívultrahang)), hogy ne kelljen visszajönnie egy másik alkalommal a vizsgálatra. Az első vizsgálat végén az orvos összegzi a látott eltéréseket, amennyiben szükséges, javasol terápiát. Itt kerül sor a további vizsgálatok kiírására, amennyiben szükség van rájuk. Ezek lehetnek terheléses EKG, Holter EKG, ABPM vizsgálat.

A terheléses EKG klinikánkon kerékpár ergométerrel történik, ami azt jelenti, hogy a páciensnek szobabiciklit kell tekerni, miközben az orvos figyeli az EKG-t, vérnyomást. Szívkoszorúér betegség gyanúja esetén mindenképpen szükséges a vizsgálat, de ritmuszavar, vérnyomásproblémák esetén is indokolt lehet. Erre a vizsgálatra lehet hozni sportolásra alkalmas nadrágot, cipőt, hölgyeknek sportmelltartót.

A Holter EKG egy speciális EKG készülék, melyet a páciens 24 órán keresztül visel, szívritmuszavar kivizsgálása esetén szükséges ez a vizsgálat. Amennyiben orvosa ezt a vizsgálatot írja elő Önnek, javasolt lazább felsőrészben érkeznie, mely alatt feltűnésmentesen viselheti az eszközt.

Az ABPM vizsgálat 24 órás vérnyomásmérést jelent, mely napközben fél óránként, éjszaka óránként méri a vérnyomást. Magasvérnyomás betegség gyanúja, illetve a beállított terápia ellenőrzése a leggyakoribb indikációja a vizsgálatnak.

Kardiológiai vizsgálatra mindenképpen hozza magával korábbi kardiológiai vizsgálatainak dokumentumait, esetleges egyéb vizsgálatok eredményeit, kórházi kezelések zárójelentését. Amennyiben a közelmúltban készült laborvizsgálat, annak eredményét is hozza magával. Ezen kívül érdemes összeírni és elhozni az esetlegesen szedett gyógyszerek listáját a pontos dózisok megjelölésével.