Miért fontosak a kardiológiai szűrővizsgálatok?

A szív- és érrendszeri betegségek az egyik vezető haláloknak számítanak a világ fejlett országaiban, így hazánkban is. Statisztikák szerint évente több, mint 30.000 haláleset történik nálunk szívbetegségek következtében. Ezek közül leggyakoribbak a koszorúér problémák, ezután következnek a különböző szívritmus zavarok illetve a szívelégtelenség. Mindemellett fontos tudni, hogy a koronavírusfertőzés nyomán a szívizomgyulladás és a szív ritmus zavarainak előfordulása is megnövekedett, mivel a fertőzés a tüdő mellett a szívet is érintheti.

A szív-érrendszeri betegségek kialakulásához nagyban hozzájárul a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény és egészségtelen életmód, a későn diagnosztizált, vagy nem kezelt betegségek. Odafigyeléssel, egészségesebb életmóddal, rendszeres szűrővizsgálatokkal és megfelelő kezeléssel kialakulásuk megelőzhető, illetve annak esélye csökkenthető. A szív-érrendszeri betegségek sok esetben jellemző tünetekkel jelentkeznek (mellkasi fájdalom, szívdobogásérzés, szédülés, nehézlégzés stb.), de sok esetben semmi jelentős tünet nem jelentkezik egészen az utolsó pillanatig (pl. cukorbetegek esetében). Érdemes tehát évente, kétévente megvizsgáltatnunk magunkat, hogy idejében fény derüljön rizikófaktorainkra, kezdődő, illetve már kialakult betegségeinkre a súlyosabb baj elkerülése érdekében.

Kiknek ajánlott elsősorban a szűrés? Akik szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdenek, fokozottan stresszes életet élnek, belgyógyászati egészségügyi problémájuk van, vagy versenyszerűen sportolnak. Célszerű szűrésen részt venni azoknak is, akiknek a családjában előfordult szívkoszorúér betegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, hiszen náluk nagyobb eséllyel jelentkezhetnek ezek a betegségek. Cukorbetegeknek és dohányosoknak különösen ajánljuk kardiológiai szűréseket, mivel náluk nagyobb valószínűséggel fordulnak elő szív- és érrendszeri problémák.

Ebben szeretnénk Önöknek segíteni, ajánljuk szíves figyelmükbe szűrőcsomagjainkat: a Standard, a Komplex és a Prémium kardiológiai szűrővizsgálati csomagokat.